Ελληνική Μακεδονική βασίλισσα μέλισσα - Apis Mellifera Macedonica



Apis Mellifera Macedonica - Ελληνίδα βασίλισσα ελληνική μέλισσα

Η macedonica είναι μια μέλισσα που αρχικά βρισκόταν στην Μακεδονία και την Θράκη. Η βιολογία της ελληνικής μέλισσας περιγράφηκε αρχικά από τον αδελφό Adam που την θεωρούσε ανεκτίμητη για τις ιδιότητες της για την μελισσοκομία γι’ αυτό και την χρησιμοποίησε στην προσπάθειά του να δημιουργήσει μια ανώτερη φυλή μελισσών (Buckfast). O αδελφόs Adam δεν είχε ξεχωρίσει τις δυο βασικές ελληνικές φυλές, έτσι τις περιγράφει και τις δύο ως cecropia. Η macedonica ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: ligustica, carnica, macedonica, sicula, cecropia.

(+) Η αναπαραγωγή του σμήνους αρχίζει νωρίς την άνοιξη και
δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες αποικίες. Παράγει πολύ μέλι ειδικά στις πρόωρες ροές μελιού την άνοιξη. Είναι πολύ οικονόμα μέλισσα, με ικανοποιητική αντοχή στις ασθένειες του γόνου, δεν παραπλανάτε εύκολα (έχει πολύ καλή ικανότητα προσανατολισμού), πετά δυνατά και μακριά για αναζήτηση τροφής και έχει μακριά προβοσκίδα με μέσο όρο τα 6,5χιλ.χιλιοστά.

(-) Η τάση συρροής (γόνεμα) είναι πάρα πολύ υψηλή. Οι μέλισσες macedonica κάνουν μέτρια χρήση πρόπολης στην είσοδο κυψελών και μέσα στην κυψέλη, επίσης χτίζουν κεριά ανάμεσα στα πλαίσια, έτσι δημιουργούνται τα προβλήματα στο χειρισμό των πλαισίων. Σφραγίζουν τα κύτταρα μελιού χωρίς να υπάρχει κανένα διάκενο μεταξύ του μελιού και της κάλυψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο «κλάμα» της κηρήθρας. Παρουσιάζει ευαισθησία στην προσβολή από Νοζεμίαση. Είναι ελάχιστα επιθετική μέλισσα. Ο εντοπισμός της βασίλισσας είναι δύσκολος.

Οι διαφορές στη συμπεριφορά είναι ότι η cecropia έχει μικρότερη τάση συρροής από την macedonica όμως η macedonica είναι ευγενέστερη δεδομένου ότι είναι ένας από τους κοντινότερους συγγενείς των μελισσών carniolan. Ο Αριστοτέλης σημείωσε 2.000 έτη πριν, ότι η λιγότερο ομοιόμορφη ελληνική μέλισσα (macedonica) είχε περισσότερη ζωτικότητα από τη σκοτεινή ομοιόμορφη ποικιλία (cecropia), και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα.
Τα μορφομετρικά στοιχεία της macedonica διαφέρουν από πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα από εκείνα από την γείτονά της στη Γιουγκοσλαβία (carniolan). Έχει ένα σώμα και φτερά μικρότερα με τα πόδια σχετικά μακρύτερα είναι λεπτότερη από οποιεσδήποτε από τις άλλες ευρωπαϊκές φυλές, είναι μια μαύρη μέλισσα με μερικά κίτρινα σημεία στα κοιλιακά δαχτυλίδια.

2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...