Μέλισσα Καυκάσου - Apis mellifera Caucasia - Caucasia honey bee queen

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Apis Mellifera Caucasica
(ταξινομήθηκε από Pollmann, 1889)

Γεωγραφία – Προέλευση: Η καυκάσια μέλισσα προέρχεται από τις υψηλές κοιλάδες των βουνών του κεντρικού Καύκασου και ανήκει στον ίδιο οικογενειακό κύκλο που αποτελείται από τις: meda, adami, cypria, caucasica, armeniaca, anatolica.

Συμπεριφορά – Βιολογία:
(+) Θεωρείται η πιο
ήρεμη από όλες τις μέλισσες,
έχει την μακρύτερη γλώσσα από όλες τις φυλές και μπορεί θεωρητικά με αυτόν τον τρόπο να αξιοποιήσει περισσότερες πηγές νέκταρ αν και πρακτικά δεν έχουν παρατηρηθεί αυξημένες επιδόσεις,
παράγει μεγάλους και ισχυρούς πληθυσμούς,
ξεχειμωνιάζει καλά με την παύση της γέννας το φθινόπωρο και
συλλέγει νωρίς το πρωί και στις ψυχρές ημέρες

(-) Παράγει μια αφθονία πρόπολης και καθιστά τη κυψέλη δυσκολότερη να εργαστεί,
ξεκινά αργά την άνοιξη,
είναι ευαίσθητη στη νοζεμίαση,
επιρρεπής σε ληστεία,
σφραγίζει τα κύτταρα μελιού χωρίς να υπάρχει κανένα διάκενο μεταξύ του μελιού και της κάλυψης και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο «κλάμα» της κηρήθρας, οπότε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μελικυριδίων.
Ο εντοπισμός της βασίλισσας είναι δύσκολος.
Κανένας από τους σταυρούς που έχουν εξετασθεί δεν είναι ικανοποιητικός, γιατί δίνει στη διασταύρωση τα μη επιθυμητά χαρακτηριστικά.


Εμφάνιση - Μορφομετρία: είναι σχεδόν ίδιο μέγεθος όπως η ιταλική φυλή μελισσών, αλλά διακρίνονται φυσικά από το γενικά σκοτεινό καφέ-γκρίζο χρώμα τους που ανακουφίζεται από τις λωρίδες ενός ελαφρύτερου καφετιού χρώματος. Είναι επίσης γνωστή ως γκρίζα μέλισσα. Έχουν μήκος γλωσσών από 6,5 μέχρι 7,2 εκατοστά.
Η καυκάσια μέλισσα μοιάζει με την Carnica στη γενική εμφάνιση, και δεν μπορεί να διακριθεί εύκολα από την τελευταία εκτός από τη μορφομετρική εξέταση.

Σχόλια: Οι καυκάσιες μέλισσες θεωρούνται καλύτερες στις παρατεταμένες μικρές ροές νέκταρ. Φαίνονται ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις σύντομες βαριές ροές γιατί αποθηκεύουν το μέλι στην γονοφωλιά. Κορυφώνουν την ανάπτυξη της αποικίας το καλοκαίρι οπότε εκμεταλλεύονται καλύτερα τις θερινές ροές.

1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...