Ακονιζιά ( Inula viscosa)

(* περισσότερες φωτογραφίες στο τέλος της ανάρτησης)

Ακονιζιά ( Inula viscosa)

Προέλευση: Η ακονιζιά είναι ιθαγενές φυτό στην Ελλάδα γνωστό και ως Ψιλίθρι, Σκοτζάρι, Κόνυζα, Ακόνιζα, Ψιλόχορτο, Ψιλίστρα, Κονισός.

Εμφάνιση - Βιολογία: Πολυετής πόα με πράσινα κολλώδη φύλλα και κίτρινες ταξιανθίες, φθάνει τα 80εκ ύψος. Αντέχει στον παγετό (-30° C), στην ξηρασία και στον ήλιο. Προτιμά γυμνά εδάφη και άκρες δρόμων. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους που παρασύρονται από τον αέρα και δεν προσβάλλετε από ασθένειες.

Ανθοφορία - Επισκεψιμότητα: Στα Τζουμέρκα ανθίζει από 20 Σεπτεμβρίου έως
10 Νοεμβρίου, διαδοχικά σε διαφορετικά φυτά. Η ένταση της επισκεψιμότητας είναι μέτρια προς μεγάλη, δίνει άφθονη γύρη και λίγο μέλι το οποίο έχει υποκίτρινο χρώμα.

Σχόλια: Το φυτό αυτό μας χρησιμεύει στην ανάπτυξη των μελισσιών λόγω της μεγάλης γυρεοδοτικότητάς του. Επίσης χρησιμοποιείται στην βιολογική καταπολέμηση του βαρρόα, είτε μέσα στο καπνιστήρι είτε επάνω στους κηρηθροφορείς. Παλαιότερα το βάζανε στις φωλιές από τις κλώσες για να μην πιάνουν ψείρα.













6 σχόλια:

  1. Χαίρετε !!!
    Μήπως ξέρετε που μπορώ να βρω αυτό το θαυματουργό φυτό; Πρόκειται για την ακονιζιά. Δεν είμαι μελισσοκόμος αλλά τη θέλω για άλλο λόγο, λόγω του ότι κάνει πολύ καλό στην αρθρίτιδα. Όταν λέτε ότι φυτρώνει στα Τζουμέρκα, που ακριβώς; Μου έχουν πει ότι φυτρώνει και στην Χαλκιδική. Είναι αλήθεια; Εγώ είμαι από τη Βέροια της Ημαθίας. Μήπως φυτρώνει και στην περιοχή μου;
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Στεργιόπουλος Γιάννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι ειδους θαυματα κανει . πειτε μου νας σας πω ακολούθως που θα βρητε το φυτο . Θωμας . i

      Διαγραφή
    2. Ακονιζιά βγένει σε όλοι την Ελλάδα και στο τόπο σου μια άλλη ονομασία του φυτού εναι βρούζα

      Διαγραφή
  2. ακονιζια θα βρης στην αθηνας η στην ευριπιδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα Κύθηρα είναι γεμάτα απο την ακονιζιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. στους φουρνους κορσεων υπαρχει σε μεγαλες ποσοτητες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...